STIINTA


Lector Univ. Dr. Sorina Petra – Facultatea de Horticultura

Poate vi se pare o nebunie, dar exista o cale de comunicare īntre plante si oameni.

 

 

 

Dragostea pentru flori. Inceputuri.

Dragostea pentru flori?....As putea spune ca am simtit-o dintotdeauna sau cel putin nu-mi amintesc un anume moment care sa-mi fi  marcat  īnceputurile relatiei mele cu florile. Vorbim, poate, mai īntāi, despre o dragoste pentru spectacolul gratuit oferit de natura, despre o dragoste pentru frumos, īn forma lui lasata de Dumnezeu, fara vreo contributie sau interventie din partea noastra de cele mai multe ori, despre o īnclinatie catre bun gust si pentru detalii.

Vorbim despre persoane dragi, care de-alungul timpului au avut un impact major asupra drumului profesional ales. Sultana Chebici,  Elena Selaru, Sanda Lazur, Toma Florin.

inperspectiva.ro

Profesoara de biologie din gimnaziu mi-a īndrumat primii pasi spre acest domeniu, as putea spune. Ea mi-a atras atentia asupra detaliilor din natura, cu o bucurie pe care mi-a transmis-o si mie. O ramura cu licheni, un curpen salbatic īnflorit, un con de brad, muschiul proaspat de padure, macesul īnflorit sau dupa īnflorire…cāt de frumos ar putea decora īntr-un vas potrivit! Au fost ca o provocare cei 4 ani de studiu petrecuti cu dānsa.

Apoi, la terminarea liceului cu profil chimie am surprins apropiatii cu decizia mea de a urma cursurile Facultatii de Horticultura din Bucuresti. Motivul pentru care am optat pentru aceasta facultate au fost florile. Mai mult ca sigur ca daca as fi stiut detalii despre anumite cursuri, īn care ca fata nu mi-a fost usor sa ma regasesc, drumul  meu  profesional ar fi fost altul.

Bursa obtinuta īn perioada facultatii avea un singur scop, acela de a achizitiona plante floricole dintre cele mai diverse ajungānd astfel sa detin o impresionanta colectie de plante la ghiveci a caror evolutie o notam aproape zilnic īntr-un caiet de observatii. O zi pe saptamāna era dedicata īn exclusivitate florilor si īngrijirii lor, spre disperarea uneori a mamei.

Poate vi se pare o nebunie, dar exista o cale de comunicare īntre plante si oameni.

Poti sa īnveti sa asculti plantele. Dar asta vine tot din dragoste. O planta isi poate transmite, de ce arata īnt-un fel sau altul, de ce sufera, cum o poti ajuta, pentru ca mai apoi, sa te rasplateasca din plin.

Imi place mie sa spun ca florile sunt singurele fiinte care īti ofera bucurie si dragoste neconditionata. Te rasplatesc, chiar daca uneori,  nu reusesti sa le acorzi suficient timp pentru īngrijire pe masura bucuriei pe care ti-o ofera atunci cānd formeaza o noua floare, frunza sau lastar.

Imediat dupa terminarea facultatii am avut sansa sa primesc propunerea de a ramane īn cadrul facultatii, pe post de inginer, la serele apartinānd disciplinei de Floricultura. Ce putea fi mai frumos decat sa lucrez īn continuare cu florile, dar la scara mult mai mare. A fost o alta provocare. Apoi, prin natura meseriei a trebuit sa prind curaj  sa realizez buchete si aranjamente florale pentru diferite manifestari si evenimente din cadrul Universitatii. Nu va spun ce emotii aveam. Am inceput sa studiez. Varietatea plantelor floricole din cadrul serelor mi-a oferit posibilitatea de a observa ce forme, ce texturi, ce culori se combina armonios, care sunt mai rezistente, care mai fragile si perisabile. Am urmat cursuri īn domeniul artei florale care uneori  erau o provocare, alteori o confirmare ca ceea ce stiu, ceea ce simt atunci cand lucrez cu florile este ok.

Experienta acumulata īn acea perioada mi-a fost de un real folos atunci cānd am īnceput sa predau studentilor  de la Facultatea de Horticultura, lucrarile practice la disciplina de Floricultura si mai apoi, cursul de Arta Florala, pe care īl tin cu mare bucurie.

Totul a decurs de la sine, doctoratul īn agrochimie, avānd ca tema tot o planta floricola, Lisianthus, examenele pe post de preparator, asistent universitar si lector.

Nu am crezut vreodata ca o sa reusesc sa īmbin dragostea pentru flori, cu īnsasi profesia. Ca voi ajunge sa īmpartatesc si altora din pasiunea mea si nu oricui, ci studentilor. Dar, asa s-au asezat lucrurile, de la sine.

inperspectiva.ro

Flori ocrotite in Romania

Speciile ocrotite la noi īn tara fac parte din categoria plantelor rare, cu importanta atāt stiintifica, cāt si estetica. Acestea sunt declarate monumente ale naturii. Identificarea arealelor īn care se regasesc aceste specii si o actualizare permanenta a datelor din teren, au implicatii directe īn protejarea si conservarea īn adevaratul sens al cuvāntului a acestor zone. Din pacate, legea declara aceste plante ca fiind ocrotite, dar uneori chiar cei care ar trebui sa le protejeze, le distrug din nestiinta sau cu buna stiinta. Exista o cartografiere bine realizata a rezervatiilor naturale, iar lista  acestor specii este destul de lunga.

Dintre plantele floricole ocrotite de lege la noi īn tara, mai cunoscute, putem aminti: floarea de colt -  Leontopodium alpinum sau cine nu a auzit de garofita Pietrei Craiului -  Dianthus callizonus, nesemnalata īn nici un alt loc īn lume sau de Poiana Narciselor sau de Papucul Doamnei -  Cypripedium calceolus, o specie foarte rara de orhidee sau de bujorul romanesc -  Paeonia peregrina varietatea Romanica,  nefiind identificat altundeva īn lume sau de bulbucii de munte - Trollius europeaus, sau brandusa galbena -  Crocus moesiacus. Si lista poate continua cu laleaua pestrita - Fritillaria meleagris, ghintura galbena - Gentiana lutea, roua cerului -  Drosera rotundifolia, una dintre putinele flori carnivore din Romānia, gladiola salbatica - Gladiolus imbricatus, irisul de balta - Iris pseudacorus, Narcissus stellaris s.a.m.d.

Exista proiecte si actiuni organizate cu elevi sau studenti, īn ceea ce privind cunoasterea si identificarea speciilor protejate de legea din Romānia.

De curānd s-a incheiat un proiect international de mediu, sub coordonarea profesorului univ. dr. Anca Sarbu, presedinta Asociatiei Gradinilor Botanice din Romānia (AGBR), la care au participat 5 tari din Europa si anume, Anglia, Olanda, Macedonia, Bulgaria si Romānia, cu tema: situri protejate si cetatenii voluntari.

De asemenea, Universitatea Copiilor, īn luna octombrie a acestui an  a initiat o actiune privind: arii protejate si plante pe cale de disparitie, proiect realizat sub conducerea Parcurilor Nationale. Scopul acestui proiect  a fost acela de familiarizare a copiilor cu vārste cuprinse īntre 10 - 14 ani, cu domeniul cercetarii aplicative,  cu īntocmirea fiselor plantelor si a cauzei disparitiei lor, cu realizarea de fotografii ale plantelor pe teren si care vor face obiectul unei publicatii despre arii protejate si plante pe cale de disparitie.

D.p.d.v. teoretic, ocrotirea pe care legea o ofera acestor specii este totala si permanenta, taierea, smulgerea sau deteriorarea lor fiind interzise  indiferent de anotimp sau de locul unde s-ar afla planta. Īnsa cei care sunt īn masura sa va ofere mai multe detalii competente despre situatia reala, sunt colegii botanisti, de la Facultatea de Biologie si de la Facultatea de Horticultura.

Emil Pop recomanda atāt de blajin si sensibil, referitor la floarea de colt, dar valabil si pentru alte flori:

 “Aviz staruitor celor care cu toata oprelistea oficiala, nu-si vor putea birui ispita....

 Sa rupa ori sa taie numai partea aeriana,

 Sa crute organul din care va renaste floarea,

Pacatul lor va fi mai mic...”

inperspectiva.ro

Flori reprezentative pentru Romānia

Fara īndoiala, romānii sunt un popor iubitor de flori, iar dovada sunt documentele care atesta īnca de pe vremea dacilor, dragostea pentru flori si cultivarea unor specii cum ar fi busuiocul, cimbrul, menta, crinul, bujorul, trandafirul si liliacul.

Din mentalitatea romānilor  sunt nelipsite muscata, bujorul, galbeneaua, carciumaresele, craitele, nalba, tufanica sau busuiocul.

Gānditi-va  ca īn 1872, gazeta “Le journal de Bucarest” scria „Cultura florilor este foarte raspāndita īn Romānia. La tara aproape fiecare casa de tarani are o gradinita consacrata florilor si plantelor mirositoare ca busuiocul, maghiranul, nalba, trandafirul, garoafa, mixandrele, narcisele galbene.” Motivele florale din cadrul portului si obiectelor traditionale, festivalurile si manifestari cu nume de flori ( Sarbatoarea liliacului - Muzeul Satului, Trandafirul de aur - Cluj, Simfonia lalelelor - Pitesti, Crizantema de aur - Targoviste), sunt argumente īn plus privind dragostea si interesul pentru flori.

Apoi īn timp, extinderea suprafetelor cultivate a atras dupa sine si producerea īn spatiu protejat de garoafe, trandafir, frezia, crini, vorbind de Serele Codlea, anul 1939.

De asemenea, cred ca este relevant de semnalat aparitia unor creatii autohtone īn sortimentul floricol la care si-au pus amprenta specialisti din institutii de īnvatamānt si cercetare din tara si care sunt reprezentative pentru Romānia,

Vorbim de soiuri create la specii precum Callistephus chinensis - Ochiul boului, Tulipa gesneriana - laleaua, Zinnia elegans - carciumareasa, Dahlia variabilis- dalia, de catre Elena Selaru, Facultatea de Horticultura Bucuresti, de soiuri create la trandafir  de catre Stefan Wagner, SCDP Cluj si Constanta Argatu, ICDLV Vidra,  la gerbera, Maria Cantor USAMV Cluj, la gladiola, Amelia Militiu, Facultatea de Horticultura Bucuresti, Maria Cantor, USAMV Cluj, Mariana Marconescu ICDLF Vidra, la frezia, de catre Rodica Tepordei, ICDLF Vidra si lista poate continua.

Si tot īn acest sens, anul acesta la Facultatea de Horticultura  din Bucuresti  s-a lansat ideea si au avut loc o serie de dezbateri pe tema alegerii unei flori nationale asa cum  de altfel foarte multe tari o detin. Studentii si cei interesati de acest subiect  si-au ales si si-au construit argumente privind cele mai reprezentative flori ale Romāniei de-a lungul timpului. Prezentarile lor au fost bine documentate si prezentate cu pasiune, iar atentia si-au īndreptat-o catre sānziene, lacramioare, floarea de mar, floarea de colt, macesul, bujorul romanesc.

Cadre didactice floricultoare din tara si-au exprimat adeziunea, īn sustinerea, sub īndrumarea conf.dr. Toma Florin, a propunerii ca floare nationala a Romāniei, a bujorului. Proiectul este īn derulare pentru strāngerea de adeziuni si legiferare. 

inperspectiva.ro

 Cele mai importante flori utilizate īn arta florala. Simbolistica.

Florile reprezinta un simbol al civilizatiei.  Ele si-au cāstigat acest drept īn timp.

De cele mai multe ori, impactul daruirii florilor este asociat cu sentimente de dragoste si pretuire, respect si consideratie, scuze sau bucuria aproapelui.

Sunt numeroase plante si flori care au dobāndit calitatea de simbol,  īnsa  īn practica, aceasta calitate īsi pierde din semnificatie, mai ales cānd vorbim de compozitii īn care se utilizeaza mai multe specii, iar atentia se īndreapta spre forma si culoarea aranjamentului īn sine si a modalitatii de aranjare a florilor, decāt asupra simbolismului. Simbolismul este legat de fiecare cultura si civilizatie īn parte. Daca la noi, busuiocul se traduce prin dragoste si noroc, īn Franta se traduce prin saracie si ghinion. Īn Europa la un moment dat au aparut dictionare florale utile pentru pentru cei care doresc prin intermediul florilor  sa-si exprime sentimente, intentii sau dorinte. Uneori, occidentalii asociaza evenimentele fericite sau mai putin placute din vietile lor, cu anumite plante si flori prezente la momentul respectiv si pun pe seama lor, bucuria, norocul sau ghinionul. Īnsa lucrurile nu stau chiar asa.  Oamenii pot fi educati, īndrumati īntr-un fel.

Sunt flori, mai mult sau mai putin legate de tot felul de superstitii cum ca…. din buchetul miresei  nu ar trebuie sa lipseasca floarea miresii sau din contra, cala nu ar trebui utilizata pentru ca aduce ghinion, cu toate ca, daca īmi permiteti o parere personala, este cea mai eleganta floare, cu o linie  atāt de clar definita,  atāt de sinuoasa,  iar multitudinea de culori o fac sa para ireala, nenaturala. Hortensia, chiar daca simbolizeaza frumusete rece īn Germania, nu īnseamna ca nu o regasim īn ultimul timp, destul de des īn cele mai sofisticate buchete si aranjamente florale. Cei care au jucat un rol important īn simbolistica plantelor, creānd astfel semnificatii legate de sarbatorile religioase, sunt calugarii. Īn simbolistica europeana, floarea care transmite puritate si frumusete sufleteasca īn lumea crestina este crinul alb (Lilium candidum). De asemenea, trandafirul rosu este īncarcat de simbolism si reprezinta dragostea totala īn relatiile dintre oameni, iar cel alb sau roz exprima discretie si puritatea dragostei adevarate. Prin multitudinea culorilor soiurilor existente pe piata, trandafirul ramane īn topul preferintelor, urmat īntr-o ordine aleatorie de orhidee, bujor, frezia, lalele, cala, hortensia, Lisianthus, anemone s.a.m.d.De multe ori, o specie devine mai importanta sau mai utilizata, cu ocazia unui eveniment public si astfel ca si īn moda se traseaza un trend pe o perioada de timp.


inperspectiva.ro


Nume reprezentative pentru Romānia si evenimente

Īn Romānia, nu putem vorbi deocamdata despre o scoala de designeri florali sau floristi,  īnsa cei interesati  care si-au facut un scop din a cunoaste cāt mai mult din tainele acestui domeniu, au facut sacrificii si au reusit īn ultimii ani, sa urmeze īn afara tarii, cursurile unor floristi de renume. Profesionisti ca, Andreea Stör  organizeaza acum seminare si workshopuri la standarde internationale, cu invitati floristi europeni.  Este o persoana dedicata si implicata total īn aceasta directie si o putem considera fara doar si poate un pionier īn acest domeniu īnca neexplorat suficient la noi īn tara. Īn schimb, au īnceput sa apara module de formare  a floristilor, la finalul carora se emit diplome recunoscute de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Tineretului si Sportului. Gānditi-va ca  acum 6 -7 ani nici macar nu exista meseria de decorator –florist,  īn nomenclatorul de meserii. Este un pas…De asemenea, Sanda Lazur este un nume cu rezonanta pentru cei  interesati de arta florala orientala si nu numai.  Este un om deosebit care īmpartasind din tainele Ikebanei, dupa ani buni de daruire,  a primit īn  aceasta toamna, un valoros premiu spiritual din partea Ministerului de Externe din Japonia, pentru promovarea culturii japoneze. Iar lista persoanelor care au un cuvant de spus īn Romānia īncepe sa se mareasca si poate continua.

Flower Council of  Holland a initiat la  Bucuresti, īncepānd cu anul 2009, o serie de manifestari, cu ocazia zilei de nastere a Reginei. Vorbim de un concurs  si de o parte de demonstratie sustinuta de un invitat florist din Olanda.

Acest eveniment  a demonstrat an de an cāt de numerosi sunt cei  interesati de astfel de īntālniri. Nu pot sa va spun decāt ca numarul celor care doresc sa se īnscrie este din ce īn ce mai mare fata de locurile disponibile īn concurs. Faptul ca participa la concursuri nationale si internationale, ca sunt cunoscuti prin lucrarile realizate, ca sunt apreciati, ca stabilesc contacte, spune ceva despre seriozitatea si capacitatea romānilor de a se adapta si de a recupera īntr-un fel timpul pierdut.

Privesc cu admiratie pe cei mai multi dintre ei mai ales atunci cand reusesc sa  transmita mai departe si sa  formeze simtul frumosului, al esteticului si sa educe īntr-un fel  gustul  si rafinamentul celor din jur.

inperspectiva.ro

Arta florala īn lume. Aranjamente florale.

Īn societatea moderna aproape ca nu se pune problema, ca un eveniment public sau particular, sa nu fie completat de prezenta florilor, de compozitii florale sau plante decorative. Acceptam sau nu, florile sunt un indicator al nivelului de trai. Acest domeniu al aranjarii florilor, aceasta arta, a capatat īn ultimul timp aspectul unei activitati industriale, individuale si bine definite. Numeroasele expozitii florale, renumite pe plan mondial, īntālnirile organizate  ale designerilor florali,  prezinta si lanseaza anual, noi modalitati de aranjare a florilor, tendintele si noutatile īn ceea ce priveste sortimentul materialului vegetal si al accesoriilor ce pot fi utilizate si culorile īn trend ( Hortifair – Amsterdam, Olanda, Eurofleurs, Split, Croatia - Campionatul european pentru tinerii floristi, septembrie, 2013, Flower trend Summit, Dallas, USA, ianuarie, 2013 s.a.m.d.)

Piata produselor destinate aranjamentelor florale este o piata exigenta, la care cererea spre diversificare se desfasoara īntr-un ritm alert, aproape contra cronometru. Īn ceea ce  priveste arta florala, se disting doua curente, pornind de la culturi si civilizatii atāt de diferite si anume, un curent occidental, apartinānd tarilor europene reprezentat de o varietate a materialului vegetal, accent punāndu-se pe volum si culoare si un curent oriental,  japonez, cunoscut sub numele de Ikebana, bazat pe o simplitate aparenta, accentul punāndu-se pe linia compozitiei si pe utilizarea unui numar restrans de flori, (uneori doar 3 elemente, incluzānd si vasul). Pentru occidentali, floarea taiata este martora a numeroase evenimente din viata omului (nastere, casatorie, botez, prietenie, despartire), iar de-a lungul timpului i s-au atribuit anumite proprietati benefice sau malefice.Pentru orientali, floarea taiata este contemplata si divinizata, nu numai īn anumite momentele ale vietii, ci īn fiecare zi. Ikebana pentru japonezi reprezinta o parte esentiala si sacra a omului. A trai īn armonie cu natura este lucrul cel mai de pret, ei se nasc si sunt educati īn spiritul respectului fata de natura, iar aranjamentele florale sunt pline de simbolism si reflecta atasamentul fata de natura, spre deosebire de aranjamentele occidentale al caror scop principal este decorativ, estetic si de exprimare a unor sentimente.Un buchet sau aranjament floral poate avea influente Ikebana, faptul ca sunt asimetrice nu inseamna ca sunt aranjamente Ikebana. Perceptia si mesajul sunt total diferite.Un aranjament floral, indiferent de dimensiunea lui, se bazeaza pe efecte vizuale īn armonie sau contrast, si exprima de fapt, educatia, personalitatea si talentul celui care īl executa.Vorbim de rafinament, imaginatie si fantezie pe de o parte, de moda, preferinte si starea de spirit din  moment executiei, pe de alta parte.

Indiferent de tipul compozitiei florale, fie ca este reprezentat de un buchet, de un aranjament pentru vas, un bol cu flori, un cos sau o coroana sau ornarea lumanarilor, la final acesta trebuie sa reprezinte o combinatie armonioasa, de forme, linii, marimi si culori, avānd la baza anumite legi, principii si cunostinte īn diverse domenii precum, botanica, cromatica, istoria artei, peisagistica, protectia muncii.  Atunci cānd pe lānga aceste cunostinte intervine si talentul, vorbim de meseria de florist ridicata la rang de arta.


inperspectiva.ro

inperspectiva.ro


Orice persoana, chiar daca se considera fara talent, poate sa realizeze aranjamente florale reusite, prin perseverenta si practica. Iar cei talentati trebuie sa se perfectioneze continuu pentru a se mentine īn top. Poti sa fii talentat, sa ai o idee excelenta, dar sa nu detii notiuni de baza, legate de tehnica de fixare a materialului, cu implicatii directe asupra stabilitatii compozitiei.

Pe lānga sentimentele de  bucurie, satisfactie, de emotie pozitiva a sufletului pe care compozitiile floristilor o transmit, acestora le mai revine o sarcina si anume aceea de a forma simtul frumosului, al esteticului si de a modela gustul oamenilor. Referitor la aprecierea frumusetii unui aranjament floral… este o chestiune de gust. si stiti cum se spune... gusturile nu se discuta. Sunt persoane care apreciaza strict o frumusete clasica, traditionala, cum sunt si persoane cunoscute ca avand un simt al esteticului mai dezvoltat, de multi ori mai rafinat si care accepta o frumusete moderna. 

Īn aranjamentele moderne este permisa orice combinatie īntre natural si artificial, metal, sarma, lana, pene, pietre, parafina etc, orice artificiu si accesoriu care completeaza imaginea īn ansamblu si care de cele mai multe ori impresioneaza prin inedit.


Utilizarea florilor īn aranjamente florale īn functie de destinatia lor

Scolile de instruire si cursurile organizate mentioneaza reguli de care se tine cont la realizarea compozitiilor florale. De obicei, aceste  ”reguli” stabilite īn timp, ca īntr-un cod de bune maniere, se respecta īn buna masura, īnsa ca īn orice arta, nimic nu este strict, totul se poate adapta īn functie de preferintele persoanei careia īi sunt destinate, de tema evenimentului, de locatie, de volumul spatiului respectiv, de culoarea fundalului, tipul mobilei si chiar a tapiseriei. Depinde de motivul sau ocazia pentru care se realizeaza  un buchet sau aranjament floral si de ce ceea ce īti doresti sa exprime, ori tinānd cont de aceste reguli poti sa dai o linie compozitiei, un anumit aer, sa accentuezi sau sa completezi imaginea, ideea, īn sine. 

De exemplu, ideea de caldura, simplitate, apropiere si modestie  se reflecta  perfect īntr-un buchet din flori de cāmp.Pentru ocazii festive, completeaza armonios atmosfera,  aranjamentele alcatuite dintr-o singura specie sau un numar restrans de specii uni sau bicolore care exprima  distinctie si conventionalitate. Ca exemple de specii ce pot fi utilizate: trandafirul, Strelitzia, Anthurium, Calla, orhideele, crinul, Protea, Lilium, Lisianthus, Heliconia.

La nasterea copilului, cāt si la botezul acestuia potrivite sunt buchetele sau aranjamentele florale nu foarte voluminoase, alcatuit din flori delicate, suave īn faza de boboc, discret parfumate care sa exprime gingasie si fragilitatea noului nascut. Exemple de specii: frezia,  margaritarul, minitrandafirii, liliacul, garoafele miniatur pentru fetite, iar pentru baieti narcise, anemone, nu-ma-uita, panselute, iris pitic, Lathirus. Ca si culori care sa completeze ideea: alb, roz, rosu, mov, bleu. Nu gresim daca utilizam florile albe sau crem si panglica colorata īn functie de sexul copilului. Īnsa nu este potrivit cu evenimentul, īn cazul in care utilizam specii din categoria florilor nemuritoare singure sau īn combinatie cu flori proaspete, chiar daca d.p.d.v. cromatic se completeaza armonios.

Aranjamentele policrome, culorile vii care exprima bucurie si veselie sunt potrivite pentru aniversarile copiilor mai ales daca realizam o forma stilizata a unui animal, o prajitura, o gargarita.

Pentu cununia religioasa, de regula buchetul miresei se compune din flori albe provenite de la o singura specie sau mai multe specii, īnsa īn ultimul timp asistam la o cerere a colorarii  buchetului īn nuante destul de indraznete, indigo, portocaliu sau īn degradé (pornind de la o culoare de baza, dar nuante diferite de la deschis la īnchis īn cadrul aceluiasi buchet). La realizarea buchetelor de mireasa atentia ar trebui īndreptata si spre forma si marimea acestuia, astfel īncat sa fie īn echilibru cu statura miresei, modelul si culoarea rochiei. Este elegant sa se regaseasca din specii si culorile utilizate īn buchetul miresei si al nasei, īn cocardele mirelui si nasului, cāt si la ornarea lumānarilor de nunta.

Si sortimentul de specii utilizat s-a schimbat. Trandafirul ramane specia de baza īn cadrul buchetelor, īnsa atentia mireselor s-a īndreptat si spre alte specii cum ar fi orhideele, Vanda si Phalenopsis, cala, bujorul, hortensia, frezia, lalele, Stephanotis, dalia, zambila liliacul, florile de cāmp, margaretele, albastrelele sau floarea soarelui. Levantica, lastari de menta, rosmarin, mur, cineraria, sedumuri, buchetele nonconformiste, tip poseta, manson, bratara, glob suspendat, nuantele ” prafuite” fac parte din tendintele actuale. Pentru nunta de argint, de obicei se ofera un buchet de trandafiri rosii sau roz īn combinatie cu trandafiri albi, īn faza de boboc, dispusi īn centru. Iar la nunta de aur se ofera īn special flori de culoare galbena. Pentru aniversarea unei persoane adulte, daca nu reusim sa-i oferim florile preferate (poate ca nu este sezonul lor), atunci putem alege florile care ne reprezinta si care consideram ca i-ar face placere. Sunt persoane care nu au o preferinta catre unui anumit tip de floare, ci mai degraba asupra culorii. Pentru persoanele vārstnice, potrivite sunt florile cu durata mai lunga de pastrare. Daca vrem sa īnvioram atmosfera la vizitarea unei persoane bolnave este potrivit se oferim flori nu de culoare alba, ci viu colorate care sa induca o stare de optimism, iar pe cāt posibil se aleg flori fara parfum sau discret parfumate.

inperspectiva.ro

Simbolistica si cromatica florilor īn aranjamente florale

Se spune ca exista o lume exterioara, obiectiva a culorilor si o lume interioara, subiectiva, traita, a culorilor. Perceptia depinde de linistea noastra interioara, de complexitatea noastra afectiva, de profunzimea trairilor. Fiecare culoare īsi exercita influenta asupra psihicului uman, iar efectele se rasfrang asupra temperamentului si emotivitatii, fiind diferite de la un individ la altul, de la un popor la altul. Cromatica acceptata de un individ se poate schimba de-a lungul vietii de mai multe ori. Pe de alta parte, sunt teorii care sustin ca exista o corelatie īntre atractia pentru anumite culori si culoarea ochilor.

Īntālnim mai multe clasificari ale culorilor, dupa diferiti autori.

Asiaticii, (japonezii) nu clasifica culorile īn grupe primare, secundare, complementare, compuse, ei au o ierarhie a culorilor de la alb la negru, albul avānd rangul cel mai īnalt. Clasifica culorile īn tandre sau feminine si vii sau masculine. Rosul, roz  sunt declarate culori masculine, albul, galbenul, bleu sunt feminine. Īn viziunea occidentala, rosul, galbenul, oranjul sunt considerate culori calde, active, iar albastrul, verdele si violetul, culori reci sau pasive. Important este atunci cānd alegem culorile pentru o compozitie, sa se creeze o  armonie astfel īncāt sa impresioneze ochiul. Impactul culorilor poate fi asociat cu discretie si rafinament sau fantezie si indrazneala. Pentru floristi, simtul culorii se capata īn timp, īn functie de gradul de sensibilitate la culori, la tonuri si nuante, īn functie de cunostintele acumulate si educatie. Uneori, īn lumea vegetala se produc confuzii īn precizarea culorilor, a nuantelor datorita lipsei unui cod unic de operare a culorilor. E vorba de distingere, identificare si denumire. Aceeasi culoare poate produce efecte diferite īn functie de textura petalelor si frunzelor. De asemenea, calitatea luminii, intensitatea ei sau lumina artificiala pot evidentia sau nu, anumite nuante sau tonuri.

Simbolistica variaza foarte mult de la un popor la altul, de la o cultura la alta si are la baza procese complexe īn care au actionat factori psihologici, sociali si istorici. Natiunile considerate pline de viata, cum sunt francezii, italienii, iubesc culorile vii si calde, pe cānd popoarele moderate – englezii, nemtii prefera culorile mate, neagresive. Femeile prefera nuantele pale si culorile calde, iar barbatii pe cele reci si nuantele tari. Ambianta coloristica contribuie la armonia psihica a omului.

Rosul simbolizeaza dragostea de viata, pasiunea, este o culoare greu de subordonat,  galbenul simbolizeaza fericirea, maretie, dar si gelozie, tonurile mai stridente, oranjul este o culoare plina de energie, simbolizeaza puterea si bucuria, violetul simbolizeaza integritatea, luxul si prietenia, albastru -  infinitul, dorul, staruinta, verdele - speranta si liniste interioara, albul - puritate sau doliu si durere pentru unele popoare, negrul - tristete, sobrietate, reprezinta culoarea doliului pentru popoarele crestine.

D.p.d.v. cromatic, o compozitie florala poate fi unicolora, bicolora sau multicolora.

Elegante si interesante sunt aranjamentele unicolore  realizate cu flori apartinānd mai multor specii, cu forme si texturi care se completeaza. Pentru  buchetele bicolore armonie īnseamna fie utilizarea aceleiasi specii (trandafiri, frezia, lalele), fie specii diferite, dar nu īn proportii egale. Pentru buchetele multicolore putem folosi flori de la aceeasi specie, dar culori diferite sau atāt speciile cāt si culori diferite, (cazul buchetelor realizate din flori de cāmp, dar nu neaparat). De obicei,  pentru armonie, se aleg culori alaturate din spectrul cromatic, iar la asocierea lor una dintre ele este bine sa domine. Este motivat sa te limitezi la asocierea a 3-4 culori deoarece combinānd mai multe culori, asocierea armonioasa devine mai dificila. Gruparile multicolore denota uneori lipsa de bun gust, daca nu se tine seama de armonia culorilor, si cum citeam undeva, decāt o combinatie policroma disarmonioasa, mai bine o compozitie monocroma. Cu cāt culorile alese sunt mai departate pe spectrul cromatic, cu atāt contrastele sunt mai puternice. Īn cadrul unui buchet, culorile pot fi dispersate sau grupate. Buchetele īn degradé sunt dintre cele mai reusite, iar pentru realizarea lor, de obicei se aleg specii care poseda o gama larga de tonuri ale culorilor. Sunt considerate elegante si potrivite pentru ocazii mai deosebite.

Cantitatea si proportia culorii īntr-o compozitie au un rol important. Atunci cānd se alcatuieste un buchet, florile īn culori deschise este bine sa predomine, iar cele īnchise sa se subordoneze primelor, deoarece efectul optic este de marire a volumului compozitional.

Galbenul poseda cea mai mare forta, iar violetul imprima cea mai slaba luminozitate.

Cea mai de efect culoare este considera rosul deoarece are impact puternic (ganditi-va la un cāmp de maci), este o culoare greu de subordonat. Compozitiile pe baza de oranj, galben, rosu emana caldura si lumina, iar cele alcatuite din tonalitati īnchise, īn culori reci emana mai curānd o patina sau o oarecare tristete, am putea spune. Contraste puternice sunt considerate cele pe fond alb si galben īn combinatie cu verde, rosu sau albastru.

Albul si verdele  din cadrul aranjamentelor florale sunt considerate culori neutre sau de tranzit.Coloritul si supletea frunzelor si a lastarilor decorativi sunt īnsusiri care imprima un anumit aer compozitiilor  si care de asemenea e bine sa se armonizate cu florile.


inperspectiva.ro


Care sunt provocarile  dumneavoastra īn acest domeniu?

Ar fi o bucurie, un privilegiu  si o onoare īn acelasi timp sa īntalnesc cāt mai multi profesionisti si realizarile lor din domeniu artei florale. Ar fi o provocare, m-as īncarca pozitiv si la rāndul meu as putea transmite, informatii calde privind conceptiile  si trendurile, dintr-un anumit moment. Īn acest sens, astept cu mare interes, īn primavara anului urmator, prima īntālnire oficiala  a Asociatiei Floristilor din Romānia, mai ales ca va fi  precedata si de un eveniment international. Lucrurile īncep sa se miste si nu pot decāt sa ma bucur.

Pe de alta parte, daca o sa  reusesc sa īmpartasesc īn continuare din tainele acestui domeniu, sa initiez, sa descopar si sa īncurajez cāt mai multi tineri sa creada si sa se implice īn aceasta lume a florilor ….este mai mult decāt o provocare!

Doresc sa se descopere  si sa-si foloseasca imaginatia. Orice apartine lumii vegetale poate fi pus īn valoare īntr-o compozitie! De noi depinde, de viziunea noastra, a fiecaruia, pentru ca  īn fiecare dintre noi exista un artist al frumosului,  poate nedescoperit, iar posibilitatile de utilizare si de aranjare  a florilor sunt inepuizabile si rezultatele uneori, ne surprind chiar si pe noi. Ganditi-va, ca aceasta bucurie a lucrului  bine facut, pentru tine sau pentru cei dragi, poate deveni la un moment dat, chiar pilonii unei afaceri.

Nu imi propun prea multe! Asta nu inseamna ca nu īmi plac provocarile!

Dar īntr-un fel, las viata sa ma provoace īn continuare ….

Stiti cum se spune: „Cānd īncetezi sa alergi dupa lucrurile gresite, le dai sansa lucrurilor bune sa te gaseasca.”