STIINTA


inperspectiva.roPlantele alohtone

Biolog Eugenia Nagoda - Gradina Botanica

 

 

 

Eugenia Nagoda. De ce ati ales biologia?

Initial mi-am dorit sa devin medic. Cand eram mica ma jucam cu ceilalti copii de varsta mea prefacandu-ma ca sunt "doctorita", dorind sa-i fac bine, sa fie sanatosi. Apoi, treptat am realizat ca tot ceea ce are viata imi place, nu doar oamenii, ci si animalele, dar mai ales plantele. Prin clasa a V-a mama mi-a cumparat o enciclopedie botanica  si astfel am descoperit lumea diversa si minunata a botanicii. Treptat mi-am dorit sa stiu mai multe lucruri despre acest domeniu si am ajuns la convingerea ca biologia este calea pe care doresc sa o urmez si mi se potriveste cel mai bine personalitatii mele.

 

 

Proiecte de interes  stiintific. Plantele alohtone

Printre proiectele mele, sa le zic asa, desi suna cam pretentios, se numara inventarierea florei actuale din unele zone limitrofe Bucurestiului sau chiar din Bucuresti, adica realizarea unor  liste  cu speciile de plante existente, pentru a actualiza datele  si pentru a le compara cu situatia din trecut, avand astfel un tablou dinamic al schimbarilor de flora ce ne pot indica la randul lor variatiile conditiilor de sol, clima, umiditate si chiar influenta antropica asupra mediului, influenta care este tot mai puternica in ultimul timp. O alta preocupare este studiul plantelor alohtone din imprejurimile Bucurestiului, in cadrul tezei mele de doctorat.

Plantele alohtone mai sunt numite si non-native sau straine si sunt acele plante care se afla in afara arealului lor de origine. Mai concret, pot fi specii de origine americana, asiatica, africana sau din alta zone ale globului, care au gasit conditii propice de crestere si dezvoltare in alte teritorii decat cele native. Acest lucru se intampla din cauza fenomenului de globalizare (transport, comert, turism) tot mai accelerat in prezent, dar si a schimbarilor conditiilor de clima, respectiv a incalzirii globale.

inperspectiva.ro

Rolul si varietatea plantelor alohtone in ecosistem

In privinta rolului lor in ecosistem pot spune ca ele modifica structura asociatiilor  (a gruparilor) de plante acolo unde se instaleaza, uneori integrandu-se in dinamica lor, alteori o altereaza, o modifica, iar cateodata se ajunge la disparitia speciilor native, indigene in detrimentul celor straine, alohtone. Datorita globalizarii, a posibilitatilor multiple de a se ajunge practic oriunde si cu orice mijloc, plantele dintr-o regiune se pot raspandi, pot migra in alta parte pe calea apei (nave), cai rutiere (trenuri, masini) sau chiar a aerului (avioane), dar mai ales omul e principalul "transportator" sa-i spunem asa....

De aceea un procent mai mare de plante alohtone se gaseste in incinta porturilor, a garilor, in lungul cailor de transport feroviare, pe malul unor ape (de ex. in Delta unde apele Dunarii pot transporta seminte sau  fragmente de plante  care se pot inmulti ulterior.), terenuri virane, ruderalizate si antropizate. Acestea ar fi introduceri neintentionate de plante straine. Exista insa si introduceri intentionate, in scop ornamental, alimentar, importuri de specii exotice care scapa din cultura adesea si reusesc sa se naturalizeze (sa se stabileasca si sa se inmulteasca fara interventia omului) sau chiar devin invazive provocand daune acolo unde se stabilesc.

Deci, plantele alohtone, asa cum spuneam si anterior, se pot clasifica in ocazionale (apar intr-o zona, dar nu sunt capabile sa se reinnoiasca, necesitand introduceri repetate), naturalizate (se pot reproduce fara interventie umana, pe parcursul mai multor generatii) si invazive ( se reproduc relativ rapid, in populatii mari localizate pe suprafete intinse si la mare departare de plantele-mama.)

In Romania, la ora actuala sunt peste 300 de taxoni alohtoni  comparativ cu cei  aproximativ 3000 de taxoni de flora nativa. Majoritatea apartin familiilor Asteraceae, Poaceae si Brasiccaceae.

Studiul plantelor alohtone reprezinta o tendinta  relativ noua pentru Romania, cu o amploare mai mare in ultimii 20 de ani, si  o serie de biologi experimentati din marile centre universitare ale tarii se ocupa de acest domeniu. Exista si o colaborare cu  specialisti din alte tari pentru a se crea baze de date despre plantele alohtone cu informatii importante despre noile intrari si evolutii ale acestora pentru a se putea lua masuri de management adecvat in privinta plantelor alohtone, mai ales a celor care pot deveni invazive.

inperspectiva.ro

Munca in Gradina Botanica

Ceea ce imi place la Gradina Botanica este lipsa monotoniei, “surprizele”,  neprevazutul, nicio zi nu seamana cu alta. Uneori vin dimineata cu un plan de actiune pentru ziua respectiva si termin ziua de munca dupa ce am facut cu totul altceva. Chiar daca unele activitati par monotone la prima vedere, de rutina, daca sunt facute cu pasiune si cu drag pentru meseria aleasa par o parte a unui hobby, deci pentru mine munca in aceaste institutie reprezinta jobul ideal.

O experienta de neuitata va ramane pentru  mine ziua de nastere de anul trecut. S-a nimerit ca in aceea perioada sa particip  la o manifestare stiintifica la Targu-Mures. Chiar de ziua mea a fost aplicatia botanica pe teren, ocazie cu care am vazut locuri si plante extraordinare, nemaicontand vremea ploioasa care a fost toata ziua. Astfel am ajuns la Bilbor, un taram de basm, pe care-l recomand cu mare drag, unde organizatorii ne pregatisera un picnic la o mica stana. Surpriza pentru mine a fost faptul ca ciobanii ne-au intampinat cu un buchet de orhidee.  Toata lumea a fost surprinsa, dar si entuziasmata si ciobanii ne-au aratat locul de unde au recoltat-o.  Eu m-am fotografiat cu acel buchet, apoi fiecare a primit cadou un exemplar, pe care noi l-am presat ulterior pentru  herbarul Gradinii Botanice. Vederea acestei specii in habitatul ei natural a reprezentat pt mine cel mai frumos cadou primit vreodata, bineinteles cu exceptia nasterii copiilor mei.

inperspectiva.ro

Flori preferate

Sincer sa spun, nu am flori preferate. Recunosc ca ma atrag in special formele panasate,  adica plantele care au frunze in combinatii de culori, in special alb-verde. Insa toate plantele mi se par deosebite prin ceva anume, indiferent ca sunt simple buruieni sau specii pretentioase de sera. Fiecare planta incanta prin ceva, fiecare are misterul ei, culori aparte, parfum suav, nuante delicate de verde, seminte ornamentate sau orice altceva, care fac sa vibreze sufletul.

inperspectiva.ro


inperspectiva.ro